Opvoeden vanuit liefde

  • Datum: 04-05-2024
  • Geschreven door: Ellen
Terug naar overzicht

We houden allemaal zielsveel van onze honden ❤️ Maar bestaat 'houden van' alleen maar uit het geven van veel liefde en knuffels?

Opvoeden vanuit liefde

We houden allemaal zielsveel van onze honden ❤️
Maar bestaat 'houden van' alleen maar uit het geven van veel liefde en knuffels?
Natuurlijk super belangrijk (en fijn! 🥰)

Echter denk ook aan de andere basisbehoeften van je hond: beweging, regels/grenzen en structuur.
Je zult je hond moeten leren dat er regels zijn, dat hij niet zomaar altijd alles mag, dat hij soms even moet wachten of dat hij leert zich netjes en beleefd te gedragen.

Zie het als opvoeden van een kind; ook die geef je regels en grenzen.
Dit heeft 2 belangrijke redenen:

- Ten eerste kan een kind, evenals een hond, de gevolgen van bepaalde acties niet overzien. Ze hebben geen overzicht en kunnen gevaarlijke situaties niet inschatten. Dit gaat dus over veiligheid en jouw verantwoordelijkheid om dit te waarborgen.

- Ten tweede wil je jouw kind juist leren hoe hij zich kan ontwikkelen tot een fijne, sociale, volwassene. Je brengt hem normen en waarden bij, leert grenzen aan te geven, zich beleefd en respectvol op te stellen, etc. Zeker als ze klein zijn zullen ze nog niet altijd het nut van bepaalde regels kunnen inzien, dat komt vaak pas later. Dus soms zul je impopulaire acties moeten inzetten en soms nee moeten zeggen zodat je kind leert dat hij niet altijd meteen zijn zin krijgt, dat hij rekening houdt met anderen, etcetera. Door dit consequent te doen zal je kind jou uiteindelijk dankbaar zijn omdat hij zich zelfstandig kan redden in onze complexe wereld.

Dit geldt ook voor jouw hond, natuurlijk zal deze nooit volledig zelfstandig kunnen functioneren, hij is immers van ons afhankelijk.
Maar door hem op te voeden zal hij steeds beter op jou vertrouwen en zich veilig voelen bij jou.
Duidelijke kaders zorgen ervoor dat iedereen weet wat er van hem verwacht wordt en wat de taak is, waarbij liefde hand in hand gaat met discipline.
Jullie band wordt alleen maar sterker!

Het geven van regels en grenzen zorgt voor duidelijkheid en veiligheid zodat jij en jouw harige maatje een prachtig team zullen zijn waarbij ieder zijn plaats en verantwoordelijkheid kent..

Hoe voed jij je hond op?
Vind jij het soms lastig om duidelijke regels te geven en vooral ook door te zetten?

Terug naar overzicht