Mag jouw hond op de bank liggen?

  • Datum: 22-11-2023
  • Geschreven door: Ellen
Terug naar overzicht

Ontdek hoe je samen met je hond (of juist niet!) kunt genieten van bankhangen, met slimme regels om problemen te voorkomen.

Zelf bepalen - wel of niet oké

Vaak horen we dat men denkt dat van ons als gedragsdeskundigen de hond niet op de bank zou mogen. Echter niets is minder waar, want dat moet iedereen echt zelf weten!

Het is wel heel belangrijk dat jij als baasje bepaalt of je het wel of niet oké vindt. Als je het - net als wij - heerlijk en gezellig vindt om samen met je hond op de bank te liggen, dan geven we je hierbij wat handige regels om te hanteren. Hiermee kun je een hoop gedoe met je hond in huis voorkomen.

Alleen op uitnodiging

  • Laat je hond alleen op jouw uitnodiging op de bank
  • Hij gedraagt zich daar netjes en beleefd, dus geen gegrom als iemand anders ook op de bank wil zitten of van de bank wil opstaan 
  • Hij mag alleen op een speciaal kleedje op de bank. Ligt dat er niet, dan mag de hond er niet op.
  • Als er bezoek is, mag hij op z'n eigen plekje in zijn mand liggen.

Claim-gedrag

Waarom zijn dit soort regels handig en belangrijk? Sommige honden kunnen de bank voor zichzelf claimen, dan wordt de bank als het ware van hem. Dit kan zo extreem worden dat wij als mens er niet meer op mogen zitten met alle gevolgen van dien.

Andere honden plaatsen zichzelf op de (hogere) bank om extra alert te kunnen zijn en goed overzicht te houden omdat ze dan bijvoorbeeld makkelijker uit het raam kunnen kijken. Hierdoor kunnen ze overbeschermend gedrag vertonen zoals het wegblaffen van passerende mensen en/of honden. Of je bezoek kan niet rustig op jouw bank zitten omdat je hond daar opdringerig gedrag vertoont.

Op naar knusse avondjes

Kortom: gedraagt je hond zich netjes en beleefd, is hij zich er bewust van dat hij niet de baas is in huis en houdt hij zich netjes aan de regels? Dan is het helemaal prima en loop je zo min mogelijk risico met het gezellig samen zitten 😍. 

We wensen jullie nog veel knusse avondjes samen toe!

Terug naar overzicht