Leer de taal van je hond

  • Datum: 15-03-2024
  • Geschreven door: Ellen
Terug naar overzicht

Je verdiepen in hondentaal, vooral lichaamstaal, versterkt de band met je hond. Je leert zijn signalen herkennen en zijn behoeften te begrijpen.

Leer de taal van je hond

Hondentaal 

Je verdiepen in hondentaal, vooral lichaamstaal, versterkt de band met je hond. Je leert zijn signalen herkennen, wat van belang is om zijn emoties en zijn behoeften te begrijpen. 
Dit inzicht kan ook nuttig zijn bij de interactie tussen honden onderling.
Hierbij enkele belangrijke signalen:

De staart: 
De positie vertelt veel over de gemoedstoestand van een hond. Hoe voelt hij zich?
Een hoge staart kan duiden op alertheid of zelfverzekerdheid, een lage staart op onzekerheid of onderdanigheid. Een staart tussen de poten kan op angst wijzen, terwijl bijvoorbeeld Border Collies hun staart juist onder hun buik trekken als ze geconcentreerd aan het werk zijn.
Rasspecifieke neutrale staartposities variëren, bijvoorbeeld krullend op de rug bij Akita's versus in rechte lijn met hun rug bij Retrievers. 
Kwispelen kan vreugde of opwinding betekenen, maar de manier van kwispelen is cruciaal om de emotie te bepalen. Een ontspannen staart wijst meestal op een kalme hond.

De oren: 
Rechtopstaande oren tonen alertheid, platgedrukte oren kunnen op angst of onderdanigheid duiden. Een neutrale oorstand hoort bij een ontspannen hond.
Kijk maar eens naar de oren van jouw hond als ie lekker ligt te slapen.

Lichaamshouding: 
Ontspannen spieren duiden meestal op een kalme hond. Gespannenheid, bevriezen, of trillen kunnen angst, agressie, of ongemak betekenen (kan ook een teken van pijn zijn).

Gelaatsuitdrukking: 
Een ontspannen gezichtsuitdrukking met een open mond en zachte ogen duidt op kalmte. 
Opgetrokken lippen en strakke ogen kunnen wijzen op agressie. Signalen zoals smakken, tongelen, oogwit tonen, trillen met de lip, maar ook rimpels op het hoofd kunnen wijzen op mogelijke spanning.

Oogcontact: 
Direct oogcontact wordt door sommige honden als bedreigend ervaren, terwijl anderen het juist opzoeken. Vermijden van oogcontact kan onderdanigheid of angst aanduiden, het is een conflictvermijdend signaal.
Honden letten ook op onze gezichtsuitdrukkingen en kunnen soms moeite hebben met het lezen van onze emoties bij het dragen van bijvoorbeeld een pet of een hoed.

Het begrijpen van al deze signalen in de context en het individuele gedrag van jouw hond helpt je hun gevoelens en intenties beter te begrijpen. 
Hoe fijn is het om je hond nog beter te leren kennen en begrijpen?
Wij mensen willen altijd weten wat er in het koppie van onze honden omgaat, en het leren lezen en begrijpen van jouw hond door naar zijn lichaamstaal te kijken, kan daar een grote bijdrage aan leveren.

 

Terug naar overzicht