Honden etiquette tijdens de wandeling

  • Datum: 30-06-2024
  • Geschreven door: Ellen
Terug naar overzicht

Zoals wij mensen bepaalde (onbesproken) regels hebben hoe met elkaar om te gaan, zo hebben honden dat ook.

Honden etiquette tijdens de wandeling

Zoals wij mensen bepaalde (onbesproken) regels hebben hoe met elkaar om te gaan, zo hebben honden dat ook. Wanneer wij iemand voor het eerst ontmoeten, is het beleefd om een hand te geven en je netjes voor te stellen. 
Als we elkaar vaker hebben gezien én we hebben een goede klik (erg belangrijk!), dan kan de begroeting enthousiaster zijn in de vorm van een knuffel of zelfs drie zoenen đź’‹

Honden begroeten elkaar letterlijk anders (de neus speelt bijvoorbeeld een grote rol), maar het werkt in feite hetzelfde. 

Wanneer je iemand tegemoet loopt met een hond die jullie nog niet eerder hebben ontmoet, dan is het wel zo netjes om de begroeting op een beleefde manier en dus met een kalme gemoedstoestand (lees: rustig) te laten plaatsvinden. 
Wanneer je iemand nadert waarvan je weet dat jullie honden altijd super leuk met elkaar spelen, dan zul je -wanneer het andere baasje hier natuurlijk ook oké mee is- de begroeting enthousiaster kunnen laten verlopen. 

Helaas zien we in de praktijk dat dit vaak anders verloopt. 
Een loslopende hond komt op jou en jouw hond af gerend, met een: “hij doet niets hoor!” roepende baas op afstand. 
Jawel, hij doet wel wat! Hij laat mij schrikken, springt tegen mij op en misschien nog wel belangrijker; hij stoort mijn hond terwijl deze hier misschien helemaal niet van houdt of hier nog niet klaar voor is. 
“Maar hij wil alleen maar spelen…” 
Een super belangrijke vraag in deze is: wil de andere hond dit ook??

Honden communiceren met elkaar met lichaamstaal en energie. Als jouw hond dus op een andere hond afstuift die hij of zij nog niet kent, in die mega blije en hoge energie, dan is er een kans dat dat de andere hond afschrikt omdat hij dit niet leuk vindt. 
Het kan zijn dat de andere hond schrikt en vlucht of dat jouw hond daarin gecorrigeerd wordt. 
Dit kan een kleine correctie zijn, maar dit kan ook een gevecht als gevolg hebben en dat wil niemand! 
Om onenigheden te voorkomen is het heel erg belangrijk dat een (eerste) ontmoeting in een kalme gemoedstoestand gebeurt. 
Het is aan jou als baasje om jouw hond dit op de juiste manier aan te leren. 

Hoe fijn zou het zijn als we meer rekening houden met elkaar en onze honden daarin goed begeleiden? 
Dit kan al met wat simpele basisregels! 
We zetten ze voor je op een rijtje: 

Los lopen 
- Leuk! Maar alleen in de daarvoor aangegeven gebieden en wanneer de hond goed onder appèl staat. 

Zorg ervoor dat jouw hond te allen tijde onder appèl staat wanneer je hem of haar los laat lopen. 
Als jouw hond hier nog voor in training is, kan het gebeuren dat hij of zij soms iets minder goed luistert dan dat je zou willen. 
Dit is in de meeste situaties niet zo erg. Maar wanneer jij weet dat jouw hond geen recall heeft (= dat hij komt als jij hem roept) bij het zien van iets dat hem op dat moment interessanter lijkt, is het wenselijk hier eerst aangelijnd mee aan de slag te gaan alvorens je hem weer de vrijheid van het los lopen biedt. 

(Los) bij je houden 
- Bij het passeren van wandelaars, joggers, ruiters of fietsers wanneer je zeker weet dat jouw hond hier niet op reageert. 

Loop je in een losloopgebied en kom je iets tegen waarvan je zeker weet dat jouw hond hier niet op reageert en hier geen interesse in zal tonen? 
Je kunt er in dat geval voor kiezen je hond dan even (los) bij je te houden. 
Dit wil zeggen dat jouw hond netjes naast je blijft lopen en niet naar datgene toe zal gaan. 

Aangelijnd 
- Bij het passeren van bijvoorbeeld kinderen, andere aangelijnde honden en werkende (geleide)honden, wanneer jouw hond niet goed onder appèl staat of als jouw hond ongepast gedrag vertoont naar andere honden of mensen. 

Zorg ervoor dat wanneer je een andere aangelijnde hond passeert, jij jouw hond ook tijdig hebt aangelijnd. 
Diegene heeft zijn of hond niet voor niets vast. De hond is misschien in training, heeft veel spanning rondom andere honden of er kunnen medische redenen zijn waarom de hond niet los loopt. 
Daarnaast willen we graag nogmaals benadrukken dat het wenselijk én veilig is om jouw hond aangelijnd uit te laten wanneer er geen goede recall is. 

Het is een kleine moeite om rekening met elkaar te houden. 
Voorkom vervelende situaties en ergernissen door te overleggen met het andere baasje of de honden met elkaar kunnen kennismaken en/of spelen. 
Kijk goed naar jouw eigen hond, wat kan wel en wat kun je beter laten? 
En train jouw hond in datgene waar je (nog) tegenaan loopt.

- Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem een kijkje op onze website: www.hondengedragscentrumaw.nl of mail ons vrijblijvend op info@hondengedragscentrumaw.nl

Terug naar overzicht