De belangrijkste behoefte van een hond

  • Datum: 09-06-2024
  • Geschreven door: Ellen
Terug naar overzicht

Een hond heeft veel beweging nodig om zich goed te voelen en zijn energie kwijt te raken.

De belangrijkste behoefte van een hond

De eerste behoefte van een hond is beweging!!!

Een hond heeft veel beweging nodig om zich goed te voelen en zijn energie kwijt te raken. 
In de natuur loopt een hond gemiddeld zo'n tien uur op een dag, dus je kunt je voorstellen dat als wij maar een paar keer per dag een klein rondje van een kwartier met onze hond lopen, dat niet voldoende is. 
De hond kan door gebrek aan beweging gefrustreerd raken!

Ik loop nooit zomaar een stukje met mijn honden. 
Ik zie de wandeling samen echt als een training en het verbeteren van mijn leiderschap, waarbij ik zorg dat er aan hun behoeften wordt voldaan. 
Het is bovendien de beste manier om een goede band met je hond te krijgen, want door samen te wandelen vorm je een roedel. 

Als ik aan de slag ga met een hond die ik nog niet ken, of met honden die elkaar nog niet kennen, ga ik altijd eerst een stuk met ze lopen. 
Aan het einde van de wandeling weet de hond dan goed wie ik ben en heeft hij op een kalme en gecontroleerde manier kennis met mij kunnen maken en vertrouwen in mij kunnen krijgen. 
Uit de wandeling heeft de hond ook kunnen  afleiden of hij met een hondenkenner te maken heeft gehad of een hondenliefhebber met weinig kennis.

De laatste zal de hond namelijk vaak voor zich uit laten lopen, overal laten snuffelen en in de ergste gevallen zelfs nog de weg laten bepalen. 
Een hondenkenner daarentegen weet hoe belangrijk het is dat je hond altijd naast of achter je loopt, dat de hond niet zelf beslist welke route er wordt genomen en dat de leider bepaalt waar er gesnuffeld wordt.

Degene die voorop loopt is de leider en heeft de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de roedel.

Geef een heldere structuur aan in de wandeling waarbij je begint met een stukje samenwerking (kalm de deur uit, hand in hand, je hond loopt veilig naast je).
Dan las je een korte pauze in om zijn behoeften te doen, om vervolgens weer een stuk samen te werken.
Tot de grote pauze, waarin je je hond meer ruimte geeft aan een langere lijn, of los waar dat verantwoord is, om lekker te snuffelen of te spelen.

Door deze structuur te geven weet je hond wat hij kan verwachten en zal hij meer op jou vertrouwen, jij weet immers wat goed voor hem is! 
Àl deze aspecten van de wandeling (beweging!) zijn even belangrijk en hebben mede tot doel om een goede band met je hond te krijgen én aan zijn basisbehoefte nummer 1 te voldoen!

Terug naar overzicht