Belonen; wel of niet?

  • Datum: 19-12-2023
  • Geschreven door: Yfke
Terug naar overzicht

Je denkt misschien: 'Wat kan er fout gaan met belonen?' Veel hondeneigenaren zijn gewend hun hond constant te belonen, maar er zijn situaties waarin dit juist averechts kan werken.

Je denkt misschien: 'Wat kan er fout gaan met belonen?' 
Veel hondeneigenaren zijn gewend hun hond constant te belonen, maar er zijn situaties waarin dit juist averechts kan werken.

Vaak zien we eigenaren hun hond op verkeerde momenten belonen, zoals wanneer de hond in een verkeerde gemoedstoestand verkeert of juist net gekalmeerd is. 
Het overladen met beloningen kan het drukke gedrag binnen enkele seconden weer terugbrengen, of er voor zorgen dat het verkeerde gedrag beloond wordt. 

Rust en kalmte die net zijn opgebouwd, verdwijnen als sneeuw voor de zon. 

Het belonen van een hond die rustig op zijn plaats ligt, is niet nodig want realiseer je dat hij zich intensief concentreert om kalm te blijven. Een beloning kan hem uit die concentratie halen en zijn energieniveau verhogen, waardoor hij mogelijk niet op zijn plaats kan blijven. Daarnaast kan hij het gevoel hebben dat de beloning inhoudt dat de oefening voorbij is, waardoor hij dus weer uit zijn mand komt. 

Stel je voor dat je een examen maakt en iemand je op dat moment enthousiast complimenteert. Zelfs wanneer er zacht gefluisterd wordt, zou dit voor afleiding zorgen.

Dit betekent niet dat je je hond nooit mag belonen, maar kies de momenten zorgvuldig en geef niet overmatig complimenten. Beloningen voegen energie toe, wat prima is bij bepaalde activiteiten, maar wanneer kalmte gewenst is, kan een glimlach, neutrale aanraking of een gevoel van trots voldoende zijn.

Wees je bewust van de energie die je toevoegt en bedenk dat soms geen beloning de beste hulp is, zodat je hond zich volledig kan concentreren. En geef je hond gerust iets lekkers of een dikke knuffel wanneer dit wél passend is bij de situatie 😊.

Terug naar overzicht