‘Wat doe ik als er visite komt en de bezoekers negeren mijn hond niet, terwijl ik dat eigenlijk wel wil om hem rustig te houden’,

‘mijn hond luistert slecht wanneer hij losloopt, ik loop dan iedere keer geïrriteerd in het bos als hij weer eens is weggerend’,

‘telkens als mijn hond uitvalt naar andere honden, ben ik als de dood dat hij een keer losschiet en een andere hond/persoon bijt’.

Dit (en soortgelijke) zijn veel gehoorde situaties waarbij baasjes de controle kwijt zijn. Ze proberen tevergeefs hun hond onder controle te houden terwijl ze in feite geen grip hebben op de situatie. De controle wordt namelijk in handen gelegd van een ander en over een ander hebben we nooit controle.

Een gebrek aan controle geeft een gevoel van onmacht en maakt je onzeker.
En dit is nou juist de reden waardoor jouw hond nog minder zal gaan luisteren. Elk dier in het dierenrijk, dus ook jouw hond, volgt enkel een stabiele leider die kalm, zelfverzekerd en assertief is.

Gelukkig is het vrij simpel op te lossen en is het niet moeilijk om weer controle terug te krijgen.
Het begint allemaal met logisch nadenken. Want als je geen controle hebt, dan moet je controle creëren.
Neem even de 3 voorbeelden die hierboven genoemd worden.

1. Bij de eerste situatie is het veel logischer om niet de verantwoordelijkheid bij jouw visite te leggen, maar te vóórkomen dat de visite in de verleiding komt om jouw hond flink aan te halen. Je kunt immers niet je visite opvoeden maar wel jouw hond.
Leer jouw hond op een vaste plaats te blijven, iets verderop in de kamer, zodat hij niet direct naast je visite staat. 
Sta zelf altijd tussen jouw hond en de visite zodat je door jouw lichaamstaal jouw hond de boodschap geeft dat het bezoek voor jou komt en je tevens op tijd bent om jouw hond te blokkeren, mocht hij toch zijn impulsen (nog) niet kunnen beheersen. Word niet gefrustreerd als het niet meteen lukt: opvoeden is geen sprint maar een marathon, dus neem de tijd om te oefenen.

2. In situatie 2 is het heel simpel: heb je geen controle wanneer je hond losloopt? Laat hem dan niet los! Ga eerst aan de slag met de basis en je leiderschap aan de lijn. We sturen ook geen kind naar de universiteit als hij nog niet kan lezen en schrijven ;-)

3. Wanneer jij angstig bent dat jouw hond iets of iemand iets aan kan doen, mis je het vertrouwen (al dan niet terecht) in jouw hond. Dit vertrouwen en deze angst wordt niet minder als je blijft doorgaan zoals je deed. Ga voor jezelf na wat jou een veiliger gevoel geeft en waardoor je het gevaar wegneemt. Leer je hond bijvoorbeeld een muilkorf aan en laat hem deze dragen op spannende momenten. Is er een kans dat jouw hond visite bijt? Zet hem in een bench of hou hem aangelijnd. Voorkomen is altijd beter dan genezen dus wees slim en zorg ervoor dat jij het weldenkende stukje brein van jouw hond bent. Hij kan immers de consequenties niet overzien.

Zoals je ziet hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn. Het enige wat je hoeft te doen is je gezonde verstand gebruiken en keep it simple!