Ik hoor je al denken: ‘wat kan er nou mis zijn met een beloning?’ ‘Ik ben het gewend om mijn hond de hele dag door te belonen’ ‘mijn hond moet toch horen dat hij het goed doet?’
Toch zijn er een aantal gevallen waarbij een beloning juist averechts kan werken.
Ik zal je vertellen waarom…
Vaak zie ik hondeneigenaren die honden op de verkeerde momenten belonen.
Bijvoorbeeld wanneer de hond in de verkeerde gemoedstoestand is óf wanneer een hond net kalmeert, rustig op zijn plaats ligt of eindelijk die ene bezoeker niet bespringt.
Op dat moment overlaadt de baas de hond met beloningen waardoor de hond binnen een fractie van een seconde weer in zijn drukke/ongewenste gedrag vervalt.
Alle rust en kalmte die je net met hem had opgebouwd is in 1 klap als sneeuw voor de zon verdwenen. Bam, weg is het!
En dan? Dan wordt de hond gecorrigeerd of geneert voor ZIJN slechte gedrag.
Op 1 van mijn filmpjes heb ik wel eens de opmerking voorbij zien komen: ‘je beloont de hond helemaal niet wanneer hij braaf op zijn plaats gaat liggen.’
Realiseer je echter; hij hangt aan een zijde draadje… hij zet zich volledig in en concentreert zich zo hard als hij kan. Hij doet er alles aan om zijn impulsen onder controle te houden en kalm te blijven.
Mijn beloning zou hem uit zijn concentratie halen en weer meteen 5 levels in energie omhoog brengen waardoor hij waarschijnlijk niet op zijn plaats kan blijven liggen.
Stel je voor dat je een proefwerk of een examen aan het maken bent.
Je bent je goed aan het concentreren en bent volledig gefocust. Je wilt dit examen zo goed mogelijk maken dus doet er alles aan om je goede inzet te behouden.
En dan ineens sta ik naast je, leg mijn hand op je schouder en zeg op mijn aller vrolijkste en hoogste toon: “wauw, super goed bezig zeg! Je doet het écht fantastisch!”
Zou dit je op zo’n moment helpen? Al zou ik het nog zo zacht fluisteren, je zou alsnog afgeleid worden.
Let wel, ik zeg nu niet dat je je hond nooit mag belonen of dat je hem nooit uitbundig mag vertellen dat hij het goed doet.
MAAR kies de momenten goed uit en strooi niet te pas en te onpas met je complimenten.
Beloningen voegen extra energie toe. En dat is natuurlijk helemaal prima wanneer je deze energie goed kan gebruiken.
Bijvoorbeeld wanneer je een spel met je hond doet, hij fanatiek aan het werk gezet wordt, je hem wilt motiveren etc etc.
Maar wanneer je wilt dat hij kalm is, is een glimlach van jou, even een neutrale aanraking of jouw trots voldoende.
De kunst is om je bewust te zijn van welke energie je zelf toevoegt en waar je je hond daadwerkelijk mee helpt. En onthoudt, soms is even geen beloning de beste hulp die je je hond kan bieden zodat hij zich volledig kan concentreren.