Altijd een terugkerend onderwerp in mijn consulten.
Veel mensen laten hun hond overal snuffelen wanneer ze met hem aan de lijn lopen. Ze zien het uitgaan echt als een poep,plas en snuffelrondje.
Ik zie dat anders en ik zal je vertellen waarom.
Een hond heeft behoefte aan regels, grenzen en beperkingen oftewel duidelijke kaders.
Wanneer een hond nog als pup bij zijn moeder leeft, geeft de moeder heel duidelijk de kaders aan.
Hierdoor weet de pup precies waar hij aan toe is en voelt hij zich veilig.
Is hij te druk met drinken? Dan zal zijn moeder hem eerst kalmeren. Speelt hij te ruig met zijn broertjes of zusjes? Dan zal moeder ingrijpen.
Loopt hij te ver weg van het nest? Dan pakt zij hem op aan zijn nekvel en zet ze hem weer terug. Net zolang tot hij het begrepen heeft…
Wanneer wij dan zo’n lief schattig pupje in huis halen dan denken (of leren) wij dat hij vooral heel veel moet snuffelen aan bijv een 10 meter lijn en dat we hem vooral nergens in moeten beperken.
Maar wat we eigenlijk daarmee bereiken is dat we meteen vanaf begin af aan de rollen omdraaien en de pup dus niet geven wat hij nodig heeft en al die tijd gewend is. Regels, grenzen en beperkingen…
Veelal zie ik ook mensen die eerst de hond een kwartier van alles zelf laten bepalen aan de lijn en dan ineens daarna wordt er verwacht dat de hond keurig naast je loopt. Gek eigenlijk he?! Eigenlijk zeggen we: ‘jij mag alle regels bepalen’ maar ineens kom je erop terug en wil je alles weer omdraaien.
Natuurlijk moet een hond veel snuffelen en geuren opdoen. Daar ben ik het volledig mee eens. (Het is tenslotte een hond!)
Maar wat wel belangrijk is dat jij hierbij de kaders voor hem gaat bepalen.
Ik vergelijk een goede wandeling met een werk- of schooldag.
Je komt aan op school en gaat aan het werk in de klas. Je moet je concentreren en met de juf of meester samenwerken om tot het beste resultaat te komen.
Daarna heb je even een korte pauze waarin je een tussendoortje kan eten en even naar het toilet kan. Vervolgens ga je weer hard aan de slag…
Daarna volgt de grote pauze. Tijdens de grote pauze krijg je meer vrijheid. Je hebt langer de tijd om iets voor jezelf te doen.
Máár altijd onder toezicht van een leerkracht of andere verzorgde om alles in goede banen te leiden.
Na de pauze ga je weer aan het werk en zo ga je verder totdat je s’middags vrij bent.
Door de combinatie van werken en vrij zijn blijf je in balans.
Bij honden geldt dit principe precies hetzelfde.
Wanneer je met je hond aan de lijn loopt, zorg er dan voor dat jij eerst de kaders gaat vaststellen. Hiermee voorkom je dat hond de neiging heeft om de verkeerde rol aan te nemen.
Je gaat met hem samenwerken en jullie concentreren je op elkaar.
Na dit een stuk gedaan te hebben volgt er een korte pauze. Hij kan even zijn behoefte doen waarna je vervolgens weer aan het werk gaat.
De grote pauze zou bijvoorbeeld uit een losloopwandeling kunnen bestaan. (Dit kan gecombineerd worden tijdens je wandeling aan de lijn of je kan dit bijvoorbeeld op een later moment op de dag doen)
Je kan met de pauzes en het werken een beetje spelen.
Daar zitten geen vaste tijden aan verbonden.
Maar waar het om gaat is dat je op een andere manier gaat kijken naar een wandeling en dat jij vanaf begin af aan ‘in charge’ bent.
Je zal merken dat je hond veel meer aandacht voor jou gaat hebben omdat hij meer van jou op aan kan vanwege het veilige kader die je hem biedt, dit geeft vertrouwen, één van de sleutelwoorden voor de ultieme relatie.