Goed leiderschap, waarom is dit zo belangrijk voor een hond?
Leiderschap is een betwistte kreet in ‘hondentrainingsland’.
De een zegt: ‘Een hond moet zelf keuzes maken’ en de ander zegt: ‘jij moet beslissingen voor je hond nemen’.
Wij zeggen voornamelijk het laatste. En ik zal je in dit artikel uitleggen waarom.
Honden zijn, in tegenstelling tot de meeste mensen, instinctief. Dit wil zeggen dat ze handelen zonder eerst na te denken.
Zo komt het geregeld voor dat een hond aan de overkant van de straat een kat ziet of een ander dier, oversteekt en onder een auto terecht komt.
Hij heeft vooraf niet nagedacht over de gevaren en consequenties maar heeft instinctief gehandeld door gelijk over te steken toen hij wat zag.
Hetzelfde geldt voor een peuter die aan moedershand de straat over moet steken. Kleine kinderen zijn namelijk, net zoals honden, niet in staat om gevaren in te schatten.
Daarnaast biedt goed leiderschap ook een geborgen gevoel en een gevoel van veiligheid.
Wanneer jij jouw hond leert dat jij hem altijd helpt wanneer het moeilijk wordt, dan zal hij altijd naar jou als veilige basis terugkeren. Jij doet immers dingen waar hij niet capabel in is.
Komt er een hond op jullie afgestormd die je niet vertrouwd? Dan ga jij als leider en beschermer voor je hond staan. Zoals een kind zich verschuild achter of onder moeders rok.
En loop je met hem aan de lijn, zorg dat hij zich veilig voelt door als het ware middels een lijn ‘hand in hand’ met hem te lopen. Ontspannen, maar toch met voldoende sturing.
En wanneer het veilig is geef jij hem aan dat het moment daar is dat hij meer vrijheid kan krijgen en eigen beslissingen kan maken.
Op deze manier maak je het leven van je hond zoveel rustiger en veiliger en kan hij erop vertrouwen dat jij er altijd voor hem zult zijn!