Onze gedachten hebben grote invloed op hoe we ons voelen en we ons gedragen. Honden kunnen daarentegen geen gedachten lezen maar haarfijn aanvoelen hoe jij je voelt. Dus als jij boos of verdrietig bent, weet je hond dat gelijk.
Terug naar onze gedachten. Bij een bepaalde gebeurtenis heeft ieder zijn eigen gedachten. Het punt is dat we er vaak heilig van overtuigd zijn dat onze gedachten altijd kloppen.
Maar is dat wel zo? Een gedachtenschema kan je helpen om te onderzoeken welke overtuigende gedachte die je hebt gevolg heeft op hoe je gedraagt. Het schema ziet er zo uit:
Situatie:
Stel jezelf een moeilijke situatie voor. Bijvoorbeeld: straks kom ik die moeilijke hond uit de buurt weer tegen, als ik mijn hond uitlaat
Gedachten:
Welke gedachten komen er in mij op? Beschrijf de gedachte die je krijgt in deze situatie. Het kan soms lastig zijn om dit te verwoorden. Probeer het zo daadkrachtig mogelijk neer te zetten. Bijvoorbeeld: die moeilijke hond zal wel weer uitvallen naar mijn hond.
Gevoel:
Welk gevoel geeft die gedachte jou? Grofweg zijn dat boos, blij, bang, en bedroefd. Ik denk dat je niet blij wordt in deze situatie, mogelijk bang? Of misschien boos? Of verdrietig, omdat je hond al eerder is gebeten?
Gedrag:
Wat doe ik daadwerkelijk? Grote kans dat je houding minder krachtig wordt, je armen aanspant en je de riem van de hond korter houdt.
Gevolg:
De hond voelt jouw spanning en denkt dat er gevaar dreigt. Waarschijnlijk valt hij uit, zoals jij al had gedacht.
Maar wat zou er gebeuren, als jij je gedachten aanpast? De situatie blijft hetzelfde, je komt die moeilijke hond toch tegen vanavond. Jij denkt: ik kan hem in rust passeren. Gevoel? Rustig, blij. Gedrag: je loopt krachtig en ontspannen langs de andere hond. Gevolg? Jouw hond volgt deze prettige energie en jullie passeren de hond normaal! Dat is de kracht van helpende gedachten.
We zouden dus eigenlijk moeten denken aan wat we wel willen. Als je op de positieve gedachten focust, zul je je anders voelen en anders gedragen. Dat zal je zien in de reactie van je hond.
Vandaag begint een nieuwe week; nieuwe ronde, nieuwe kansen! Welke situatie ga jij eens onder de loep nemen? Kies een positieve, of helpende gedachten en formuleer het krachtig.
Let maar eens op anders je je gaat voelen en gedragen. Ik hoor graag van je wat je is opgevallen!