In het artikel van vorige week, heb je kunnen lezen dat gedachten een grote invloed hebben op hoe je je voelt en je gedraagt. We hebben daarin het gedachtenschema uitgelegd, zoals dat gebruikt wordt in de cognitieve- gedragstherapie, een vooraanstaande stroming in de psychologie.
Hier nog even een korte samenvatting: Er is een situatie waar je tegenop ziet. Daar heb je je gedachten over. Die gedachten geven een bepaald gevoel, wat uitwerking heeft op jouw gedrag.
We hadden het voorbeeld: het passeren van een moeilijke hond.
1 Gebeurtenis
2 Gedachten: ‘dit gaat fout’
3 Gevoel: angst, boosheid of verdriet.
4 Gedrag: spanning in je lichaam.
5 Gevolg: je hond voelt jouw spanning en valt daardoor uit, zoals je al had gedacht…
Het schema is ook toe te passen op situaties die al geweest zijn. Daar passen negatieve gedachten bij als, ‘ze vonden het vast niet goed wat ik deed’, of ‘ik heb het slecht gedaan’.
Ook ik moet wel eens mijn gedachten even bijsturen. En dat is ook goed, want uiteindelijk helpt het wel om een realistisch beeld van jezelf te creëren, zonder dat je te lang gevangen zit in je eigen negatieve gedachten.
Ik hoor je denken; ja dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar hoe verander ik die gedachten dan?
De eerste stap is het bewust worden van het feit dat je die bepaalde gedachten hebt. Vaak zijn die gedachten zo automatisch, dat je niet eens meer merkt dat je jezelf zo naar beneden haalt.
Het rotgevoel wat je daarvan krijgt valt dan eigenlijk het eerste op. Dus, als je een rotgevoel hebt, of merkt dat je negatief denkt. Sta daar eens bij stil.
Dan heb je namelijk een keuze of je de gedachten positief of negatief gaat formuleren.
Stel jezelf daarbij vragen als: klopt het wel wat denk? Ben ik echt een slechte baas als mijn hond een keer niet goed luistert buiten? Of was je op dat moment misschien even niet duidelijk genoeg en lukt het morgen wel?
Het kan ook zo zijn dat het wel klopt, wat je denkt. Bedenk dan dat het inderdaad geen beste zet was, maar dat je er nu niets meer aan kan doen. Je hebt nu wel geleerd om het de volgende keer anders aan te pakken. Daar krijg je ongetwijfeld een iets prettiger gevoel bij, dan dat je denkt ‘ik heb zo hard gefaald, dit komt nooit meer goed’.
Vaak komen negatieve gedachten over jezelf voort uit iets perfect willen doen, iedereen te vriend willen houden of iets aan iemand wil bewijzen. De lat ligt op een gegeven moment zo hoog, dat je nooit meer bij je eigen doelen in de buurt kan komen.
Zonde!
Twijfel je over een gedachte? Praat er dan eens met iemand over. Vaak heeft iemand anders een heel andere kijk op de situatie, zodat je realistische gedachten kunt vormen. Blijf je echt te lang in gedachten hangen? Dan is het misschien een goed idee om eens lekker een lange wandeling met je hond te maken. Alleen maar blijven denken schiet dan niet meer op en rustig bewegen helpt dan beter.
Bottom line: Met een beetje liever voor jezelf zijn kom je dus al een heel eind! Iedereen maakt wel eens fouten en je kan nooit iedereen altijd maar te vriend houden maar dat betekent niet dat je dan niets meer waard bent!