In meerdere artikelen van mij heb je kunnen lezen dat de hond altijd de spiegel van onszelf is.
Hij of zij reageert op hoe jij je voelt en hoe jij je gedraagt.
Heb je moeite met je eigen grenzen aangeven? Dat zal je dat terugzien in het gedrag van je hond, want hij zal de grenzen opzoeken.
Ben jij onzeker? Dan zal je merken dat je hond instinctief sneller de rol als beschermer op zich zal nemen.
Daarom is het heel belangrijk dat wanneer er iets mis gaat, bijvoorbeeld jouw hond valt uit aan de lijn of rent constant weg wanneer je hem wilt aanlijnen, dat je eerst de fout bij jezelf gaat zoeken.
Denk nooit dat je hond iets verkeerd doet. Daar kom je namelijk niet verder mee. Kijk naar jezelf en welke invloed jij als baas op je hond hebt.
Soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet dan in een split-second reageren op wat er gebeurt en dan kan het wel eens voorkomen dat je de verkeerde keuze maakt.
Dat geeft niet, zie het als een leermoment en stel jezelf daarna de 2 volgende vragen:
1. Begrijpt mijn hond mij wel? Spreek ik zijn taal (lichaamstaal en energie) en snapt hij wat ik van hem wil?
2. Hoe zou mijn hond reageren als een professional met hem bezig zou zijn? Zou mijn hond dan ook zijn uitgevallen naar die andere hond? Waarschijnlijk niet…
Na deze 2 vragen moeten we wel bij ons zelf ten rade gaan. En wees blij! Want ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: Jíj bent de sleutel tot succes!
Als jij dingen verandert, dan zal je hond automatisch mee veranderen.
Als je eenmaal bedacht hebt wat je zelf anders had kunnen doen in de desbetreffende situatie, bijvoorbeeld meer ontspannen of eerder ingrijpen, dan kan je daar de volgende keer mee aan de slag gaan.
Natuurlijk zijn er altijd factoren waar we geen invloed op hebben waardoor de oefening soms mislukt. Maar als jij je focust op datgeen wat je wél wilt in plaats van wat je níet wilt, dan ben je uiteindelijk een betere baas voor je hond en zal hij je enorm dankbaar zijn.