STRESS SIGNALEN BIJ DE HOND

Stress signalen, iedere hondenbaas heeft er wel eens van gehoord.

Denk aan gapen, het likken van de bek, hijgen, trillen etc etc.

We kunnen een hele waslijst aan gedragingen opnoemen die wij onder de noemer ‘ongemak of stress’ schalen.

Vaak proberen we er alles aan te doen om deze signalen te voorkomen en schieten we zelf bijna in de stress wanneer we het toch bij een hond zien gebeuren.

Toch zit er ook een mooie kant aan het hebben van kortdurende stress. Kortdurende stress is namelijk ook de weg naar groei.

Want als we even terugdenken aan het moment dat jij leerde fietsen, of dat je je eigen kinderen voor het eerst op het fietsje zette; er is geen enkel kind dat op een fiets stapte en zonder enige problemen wegfietste.

Leren fietsen gaat met vallen en opstaan, stress komt om de hoek kijken en onzekerheid is vaak groots aanwezig.

Wanneer we direct zouden stoppen wanneer het lastig wordt dan zal er nooit meer gefietst kunnen worden. Dit betekent dat jij nooit had leren fietsen of jouw kinderen nooit in staat zouden zijn om zelf naar school of vriendjes te fietsen.

Door toch door te zetten en alle uitdagingen en bijbehorende stress te aanvaarden, vindt er een mooie groei plaats. Door het behalen van overwinningen voel je je zelfverzekerd en word je een betere versie van jezelf.

Hoe mooi is het als wij dit aan onze hond kunnen geven?

Dus in plaats van stress te vermijden er juist wat mee te doen.

Net als een dokter die zijn patiënten oplapt wanneer ze gewond binnenkomen, kunnen wij degene zijn die onze hond helpt als hij of zij het lastig heeft.

Zie je dat hij onzeker of angstig is? Behandel hem niet met medelijden maar kijk naar wat hij op dat moment nodig heeft.

Net zoals de dokter weet dat de operatie wellicht wat ongemak zal veroorzaken, de herstelperiode lang zal zijn, maar alles met het oog op het behalen van het doel, namelijk: beter worden.

Wij zijn degene die in het leven van onze hond zijn gekomen om hem te helpen en de beste versie van zichzelf te maken.

Niet als een sprint maar als een marathon. Waarin hobbels worden genomen en flinke stappen moeten worden gezet.

Maar met als doel om te komen waar je zijn wilt: bovenaan de berg, on top of the mountains!